Vánoční treska

Recept na pečenou tresku vhodný pro sváteční stůl

Pro Váš vánoční stůl jsme nachystali tresčí recept, který je inspirován tradičním smaženým kaprem. Spolu s lehkým a jemně perlivým zeleným vínem to může být ta správná volba pro ty, kteří to letos chtějí zkusit trochu jinak.

Budete potřebovat

  • 4 porce namočené a odsolené tresky
  • 1 šálek mléka
  • 4 stroužky česneku
  • pepř
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 a ¾ šálku olivového oleje
  • tymián

 

 Pracovní postup

  1. Namočenou a odsolenou tresku zbavte kůže a pokapte trochou mléka, šťávou z citronu, opepřete a na každý kousek položte několik plátků česneku. Nechte ležet 2 hodiny.
  2. Poté tresku obalte v rozšlehaném vejci a ve strouhance. Obalené kousky pokládejte do zapékací mísy, pod každý dejte kousek másla. Lehce pokapte olivovým olejem a troškou mléka a dejte péct na 200 st.C.
  3. Na pánev nalejte zbytek olivového oleje, vložte česnek, který byl před tím rozložený na tresce a tymián. Zahřejte nebo jen jemně osmahněte.
  4. Do zlatova opečenou tresku podávejte s pečenými bramborami (mohou být pečené i ve slupce), vše polejte olejem s česnekem a tymiánem.

Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treska Vánoční treskaVánoční treska 

Víno

Na svátečním stole se bude hezky vyjímat elegantní bílé Vinho Verde Quinta de Lourosa. Mezi zelenými víny je Lourosa z těch plnějších a výraznějších, což jeho snoubení s treskou naprosto vyhovuje.

Quinta da Lourosa DOC