Treska com Natas

Treska zapečená s bramborami a bešamelovou omáčkou je chutný a v portugalské kuchyni velmi oblíbený způsob přípravy tresky. Pokud si někde v Portugalsku dáte tresku k obědu, je pravděpodobné, že narazíte právě na tento recept.

Recept na pečenou tresku na rozmarýnu s omáčkou

Budete potřebovat

  • 4 porce namočené a odsolené tresky
  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 400 ml smetany na šlehání
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky soli
  • pepř

 

 Pracovní postup

  1. Tresku předem namočte a odsolte.
  2. Vložte tresku do vroucí vody a vařte 5 minut. Poté slejte vodu a z masa odstraňte kůži i kosti.
  3. Oloupané brambory rozkrájejte na kostičky. Osmažte na pánvi v olivovém oleji.
  4. V menším kastrolu si připravte bešamelovou omáčku:
    1. Rozpusťe máslo a smíchejte se škrobem, míchejte.
    2. Přidejte mlého a dobře rozmíchejte.
    3. Přidejte smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř.
    4. Za stálého míchání povařte 10 minut.
  5. Na pánev nalejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte na proužky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájený česnek a jeden bobkový list. Jakmile zesklovatí, přidejte tresku, osmahněte. Pozor! Tresku nesolte. Poté přidejte brambory.
  6. Tuto směs zalejte 2/3 bešamelové omáčky a jemně promíchejte, pak vše dejte do zapékací mísy a zalejte zbytkem omáčky.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 st.C po dobu asi 20 min., pak ještě pečte 5 min.pouze s horním topícím tělesem tak, aby povrch jemně zhnědl.

Pečená treska na rozmarýnu s omáčkou Pečená treska na rozmarýnu s omáčkou Pečená treska na rozmarýnu s omáčkou Pečená treska na rozmarýnu s omáčkouPečená Pečená treska na rozmarýnu s omáčkou   Pečená treska na rozmarýnu s omáčkouPečená treska na rozmarýnu s omáčkou 

Víno

K výrazně strukturovanému tresčímu masu se smetanovou omáčkou se výborně hodí červené víno Vale dos Barris Castelão z poloostrova Setúbal. V tomto víně se plná chuť červeného ovoce zajímavě prolíná s jemnými vanilkovými tóny, které získalo zráním v dubových sudech.

Vale dos Barris Castelão