Sušenkový dort

Sušenkový dort, Bolo de Bolacha

Správný portugalský oběd se neobejde bez dobrého dezertu. Jeden takový Vám dnes nabízíme. Sušenkový dort, neboli Bolo de Bolacha, je velmi oblíbená a neodolatelná portugalská "sobremesa".

Budete potřebovat

  • 300 ml smetany na šlehání
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 balení máslových sušenek
  • 1 šálek kávy

 

Postup

  1. Studenou smetanu ušlehejte tak, až vznikne tuhá šlehačka. Poté do ní vmíchejte kondenzované mléko.
  2. Mezitím do rozlámaných sušenek (1 a ½ balení) vlijte kávu a míchejte, až vznikne jednolitá hmota. Tuto hmotu dejte na dno dortové formy, nebo silíkonové formy nebo menších misek. Počítejte s tím, že výsledek není natolik tuhý, aby se dal krájet jako klasický dort. Hmotu rozetřete a na ni nalijte šlehačkový krém.
  3. Dejte do lednice a nechte alespoň 4 hodiny ležet. 
  4. Před podáváním ozdobte každou porci zbylými rozdrcenými sušenkami.

 

Víno

Dojem z tohoto sladkého dortu nejlépe umocníme a zakončíme svůdným bílým portským vínem Lágrima. Impozantní množství zbytkového cukru a efekt slz alkoholu stékajících po stěnách sklenice budou krásnou tečkou za celým obědem.

Portské zlaté barvy, v němž můžete vidět, jak slzy alkoholu padají dolů na dno sklenice, z které ho pijete.