
Sušenkový dort, Bolo de Bolacha
Správný portugalský oběd se neobejde bez dobrého dezertu. Jeden takový Vám dnes nabízíme. Sušenkový dort, neboli Bolo de Bolacha, je velmi oblíbená a neodolatelná portugalská "sobremesa".
Budete potřebovat
- 300 ml smetany na šlehání
- 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 2 balení máslových sušenek
- 1 šálek kávy
Postup
- Studenou smetanu ušlehejte tak, až vznikne tuhá šlehačka. Poté do ní vmíchejte kondenzované mléko.
- Mezitím do rozlámaných sušenek (1 a ½ balení) vlijte kávu a míchejte, až vznikne jednolitá hmota. Tuto hmotu dejte na dno dortové formy, nebo silíkonové formy nebo menších misek. Počítejte s tím, že výsledek není natolik tuhý, aby se dal krájet jako klasický dort. Hmotu rozetřete a na ni nalijte šlehačkový krém.
- Dejte do lednice a nechte alespoň 4 hodiny ležet.
- Před podáváním ozdobte každou porci zbylými rozdrcenými sušenkami.
Víno
Dojem z tohoto sladkého dortu nejlépe umocníme a zakončíme svůdným bílým portským vínem Lágrima. Impozantní množství zbytkového cukru a efekt slz alkoholu stékajících po stěnách sklenice budou krásnou tečkou za celým obědem.

Následujte nás