Smažené bramborové kuličky

Smažené kuličky s tuňákem

tyto smažené kuličky s tuňákem, čili pasteis de atún, jsou nápaditou obměnou tradičního portugalského předkrmu - kuliček z tresky. Vyzkoušejte je a objevte tuňáka coby zajímavou alternativu k tresce.

Recept sestává ze dvou částí - z kuliček samotných a tatarské omáčky. Jeho výsledkem je zhruba dvacet kuliček velikosti pingpongového míčku.

Budete potřebovat

Kuličky

  • 300 g brambor
  • lžička másla
  • 1 vařené vejce
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička zelené petrželky
  • 100 g tuňáka
  • 1 lžička kapary
  • 2 rozešlehaná vejce
  • strouhanka
  • sůl, pepř

Tatarská omáčka

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička sekaných okurek
  • 1 lžička sekaných kapary
  • 1 lžička sekané petrželky

 

Pracovní postup krok za krokem

Tatarská omáčka

  • všechny ingredience smíchejte a nechejte zaležet v lednici

 

Kuličky

  1. Oloupané brambory uvařte ve vodě, slijte všechnu vodu, přidejte máslo a brambory důkladně rozmačkejte. Nechte vychladnout.
  2. Přidejte nadrobno nasekané vařené vejce, cibuli, zelenou nať petrželky, tuňáka z konzervy, kapary a jednu lžíci rozešlehaného vejce. Vše důkladně promíchejte a nechte 30 min odležet v lednici.
  3. Z těsta udělejte kuličky, obalte je v rozešlehaném vejci a strouhance a usmažte na rozpáleném oleji nebo sádle.

 

Víno

Lehké a neutrální maso tuňáka je důvod pro bílé víno s výraznějším charakterem, které tuto chuť podtrhne. Tady doporučíme například bílou Alandru.

 Výrazné a svěží bílé víno

Pravdou ovšem je, že smažení a tatarská omáčka posunují celé jídlo směrem k zemitějším chutím, které si přímo říkají o červené víno. Jeho milovník tomu bude jistě rád a zvolí nejspíše osvědčené Monte Velho, které svojí pevnou a přitom neutrální chutí tvoří páteř celé produkce vinařství Esporão.

Pevné a přitom neutrální červené víno