Zapečená rajčata s tuňákem

 

 

 

 

Zapečená rajčata plněná tuňákem

Jednoduchý recept, jehož výsledkem je lahodné a lehké jídlo.

Budete potřebovat

  • 4-5 větších rajčat
  • 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji
  • 2 větší žampiony (nebo malá plechovka krájených žampionů)
  • 1 stroužek česneku
  • kvalitní olivový olej
  • 2 lžíce oregána (nebo bazalka, pokud jí dáváte přednost)
  • sůl a pepř – dle chuti
  • 50 g strouhané mozzarelly

 

Pracovní postup krok za krokem 

  1. Omytým rajčatům odkrojte horní část a opatrně je lžičkou vydloubejte. Pak je položte skrojenou částí na ubrousek, aby vytekla všechna šťáva. Odkrojené horní části dejte také stranou. 
  2. Pokud použijete čerstvé žampiony, omyjte, oloupejte a nákrájejte je na menší kousky. Dejte dusit do menšího hrnce s trochou vody.
  3. Pokrájejte na kostičky to, co jste vydlabali z rajčat. Do menšího hrnce nebo na pánev nalejte olivový olej a přidejte pokrájené středy rajčat a česnek nakrájený na plátky.
    Vadí-li Vám vadí ostrá chuť česneku, můžete použít jemnou česnekovou pastu.
  4. Chvíli poduste a poté přidejte maso z tuňáka, které jste před tím pomačkali vidličkou, aby se rozpadlo na malé kousky, a žampiony.
  5. Dochuťte solí, pepřem a oreganem.
  6. Rajčata obraťte, ochuťte je solí, pepřem a oregánem a naplňte hotovou směsí. Nakonec je posypte strouhanou mozzarellou a opatrně zaklopte odkrojenými plátky.
  7. Zapékací mísu potřete olivovým olejem a vložte naplněná rajčata.
  8. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 min, ale průběžně kontrolujte. Rajčata nesmíte zcela upéct, aby nezačala praskat a rozpadat se.

 

K tomuto jídlu se skvěle hodí bílé víno.

Stolní bílé víno, suchéRegionální víno. Svěží bílé víno s výrazným aromaRegionální bílé víno

 

Dobrou chuť!