Bílá portugalská vína

Lehká bílá vína

Chladnější severozápad Portugalska typický svými zelenými svahy je hlavním zdrojem unikátního bílého vína s nízkou hladinou alkoholu a vysokou ale svěží hladinou kyselosti - Vinho Verde („zelené víno“ nebo také „mladé víno“). Některá vína mívají velice jemné perlení. Vinho Verde je vyráběno z mnoha odrůd hroznů, někdy výrazně aromatických jindy méně, často se také vyrábí smícháním vybraných odrůd. Může být suché nebo polosuché.
Tato vína se pijí vždy mladá, nejlépe poslední ročník. Vinho Verde i ostatní lehká svěží vína jsou ideální na léto. Kdykoli však osvěží jako aperitiv a jsou výborná k salátům, plodům moře a rybám, jsou tím pravým k tučným jídlům. Zkuste je také k thajské nebo jiné kuchyni jihovýchodní asie.

Plná bílá vína

Vyšší obsah alkoholu a bohatší charakter, tato vína pocházejí z vinic zaplavených sluncem s vysokými letními teplotami. Nejdeme je mimo jiné v oblasti Alentejo, Douro i Trás-os-Montes. Portugalsko vyniká množstvím místních odrůd révy vinné, které jsou schopné si udržet kyselost i v tak horkých klimatichých podmínkách. Cuvée těchto odrůd se sladkými odrůdami je příjemně svěží.
Plná bílá vína mohou být dále obohacena během fermentace v dubových sudech, což dodá ještě více plnosti a textury, nebo zráním v dubových sudech, což dodá těmto vínům jemnou (někdy i výraznou) dubovou příchuť. Bílá vína Reserve z oblastí Dao a Lisboa (ale i jiných) zráním v dubu ztrácí svou plnost.
Všechna plná bílá vína jsou vhodná k pokrmům s výraznou chutí. Vína s výraznějším dubovým aroma a příchutí se obecně moc nehodí k jakémukoli jídlu, ale mohou být podávána k uzeným pokrmům.


Online vinotéka

RÁDI VÁM PORADÍME

602 545 668

vinoteka@umporto.cz

Kontaktní formulář

Štítky

sekt